Ingyenes látásvizsgálat

Látásvizsgálat

Ingyenes komputeres látásvizsgálat, hogy Önnek a legjobb látást biztosító szemüveg készüljön, vagy tökéletes látást nyújtó kontaktlencsét választhasson.

Egy optikailag precíz szemüveg vagy kontaktlencse alapját egy pontos, objektív alapon nyugvó komputeres vizsgálat előzi meg. A komputeres szemvizsgálat maximum 15-20 percig tart. Mielőtt új szemüveget választ, javasoljuk, hogy feltétlenül ellenőriztesse látását vizsgálónkban. Amennyiben nálunk rendeli meg a szemüvegét, ingyenes a vizsgálat.

Objektív és szubjektív látásvizsgálat

A teljes látásvizsgálat két részből áll:

  • objektív (számítógépes) szemvizsgálat
  • szubjektív szemvizsgálat

Az objektív szemvizsgálat

Az objektív szemvizsgálat objektíven adja meg a páciens fénytörési hibájából származó dioptria-adatokat, figyelmen kívül hagyva, hogy a páciens előzőleg milyen szemüveget viselt, illetve az előző szemvizsgálat során milyen korrekciót kapott.
Az objektív szemvizsgálat refraktométerrel készül. Vizsgálónkban az egyik legmodernebb számítógéppel vezérelt automata refraktométerrel végezzük ezt a vizsgálatot.
Az objektív szemvizsgálat önmagában nem elegendő a megfelelő szemüveg, vagy kontaktlencse felírásához, de fontos tájékoztatást ad a szemvizsgáló részére a szem optikai tulajdonságairól.

A szubjektív szemvizsgálat

A szubjektív vizsgálat alkalmával figyelembe vesszük az objektív vizsgálat eredményét, a páciens a próbalencse és próbakeret segítségével ki is próbálhatja, először jobb, majd bal (monokulárisan) és legvégül mindkét szemével (binokulárisan).

A vizsgálati eredmény rögzítésekor a páciens maga is láthatja (ezért szubjektív), hogy melyik dioptriával a legkomfortosabb a látása.

Látásvizsgálat optometristával

Magyarországon a ’90- es évek elején indult el a diplomás optometristák képzése a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. Ezt az iskolát csak érettségizett, szakképzett látszerészek végezhették el. Így aki szemüveget ír, azt is tudja, hogyan készül el a szemüveg, tisztában van a szemüveglencse típusokkal és azok tulajdonságaival. Átfógó képe van az optometristának a látással és a szemüvegviseléssel kapcsolatos tudnivalókról. Üzletünkben szakképzett optometrista végez látásélesség vizsgálatot, felnőttek részére. (14 éves életkor felett).

A vizsgálat menete:

  • A páciens általános kikérdezése, a látásával és egyéb egészségügyi problémáival kapcsolatban, és ennek rögzítése.
  • A látásélesség vizsgálat egy computeres méréssel kezdődik. A számítógépes mérés objektív vizsgálat, rendkívül fontos kiegészítő része a szemvizsgálatnak.
  • Szubjektív lencsepróba teszt következik, amely során meghatározzuk a távoli- az olvasó- és a munkakorrekciót.
  • Felírjuk a szükséges szemüveget, majd tanáccsal tátjuk el a választható speciális lencsetípust illetően.
  • Szemfenék vizsgálatot a szemüveg felírása után végzünk. (Welch Allyn szemtükörrel) Ezt a vizsgálatot a szembetegségek, ill. a szervezet más megbetegedésének felismerése és korai kezelése teszi indokolttá. (cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke hályog, zöldhályog).
  • Ha valamilyen kóros elváltozásra gyanakszunk, vagy feltételezzük, hogy a háttérben egyéb, nem optikai jellegű probléma áll, továbbirányítjuk a megfelelő szakorvoshoz.
  • Tájékoztató jelleggel meg tudjuk nézni, hogy jó-e a színlátása.
WordPress Theme built by Shufflehound.